Antiye koleksiyonu yapmak ülkemizde fazla ilgi görmeyen bir koleksiyonculuk türüdür. Bunun belki en önemli nedeni, antiyenin ne olduğunun tam olarak anlaşılamaması olabilir, basit tarif olarak antiyenin üzerinde aynı pul gibi bir değer veya fiyat yazılı olduğunu söylesem yeterli olur sanırım, bu nedenle antiye yerine, pul resimli posta kartı şeklinde daha kolay anlaşılan ama uzun bir isim kullananlarda var. Yakın dönemlerde PTT daha çok antiye kart çıkarmıştır; bu nedenle olsa gerek posta kartları ile sıkça karıştırılıyor, bu karıştıranlar arasında PTT görevlileri dahi var.
Antiye olmayan normal posta kartı

Antiye posta kartı

Her ne kadar yakın dönemlerde daha çok kart antiye çıkarılıyor olsa dahi sayıca az olsa bile antiye zarflarda basılmıştır. Osmanlı döneminde ise gazete ve dergiler için çıkarılmış antiye bantlarıda bulunuyor.
Antiyenin özelliği çıkarıldığı dönemde, çıkarıldığı amaç ile kullanıldığı zaman ek pul yapıştırmaya ihtiyaç gerektirmemesi, olduğu gibi kullanılabilmesidir; bu nedenle hem kart hem pul almaktan daha ekonomik oluşu nedeni ile yazışmalar için oldukça popüler olduğu dönemler vardır. Günümüzde ise yazışmaların elektronik ortama kayması nedeni ile sadece pul sergilerini anmak için çıkmaktadır.
Yakın dönemde basılan kataloglar antiyeler içinde fiyat vermeye başlamıştır, ancak katalog değerlerine güvenmek yerine kendi gözlemlerinize güvenmeniz doğru olacaktır. Zor bulunan bazı antiyeler kataloglarda düşük fiyatlı görünürken tam tersine bolca bulunan antiyelerin bazıları için katalogda yüksek fiyat verilmesini şüphe çekici bulduğumu söyleyebilirim.
Antiye koleksiyonculuğu ülkemizde hiç bir dönem fazla popüler olmadığı için bugün bazı antiyeleri bulmak oldukça zor olmasına karşın, saklanmasının kolaylığı ve zamanla bozulma olasılığı pullara göre daha az olduğu için koleksiyon yapanlara önerebilirim.